Waga a skład masy ciała - część II

Waga a skład masy ciała cz. II

W poprzednim artykule (dostępnym tutaj) przedstawiliśmy różnicę pomiędzy wagą a składem masy ciała. Dziś postaramy się sprecyzować, jakie elementy masy organizmu mają wpływ na nasze zdrowie.

Wspomnieliśmy już, ze głównymi substratami ciała są tkanka tłuszczowa, tkanka mięśniowa, tkanka kostna, woda i system kostny. Proporcje między nimi są po części odpowiedzialne za nasze zdrowie i dobre samopoczucie. W poniższym artykule ważną rolę pełni tabela, do której będziemy się kilkukrotnie odwoływać.

                                                                         Tkanka  tłuszczowa

 

wiek

% niedowaga

% chudy

% szczupły

% Lekka nadwaga

% nadwaga

 

 

 

kobiety

<12

<11

11-13

13-23

23-27

>27

12-16

<12

12-15

15-24

24-29

>29

16-39

<17

17-20

20-28

28-33

>33

40-60

<20

20-23

23-32

32-37

>37

>60

<21

21-24

24-35

35-40

>40

 

 

 

mężczyźni

<12

<9

9-11

11-20

20-24

>24

12-16

<7

7-9

9-19

19-23

>23

16-39

<10

10-12

12-20

20-25

>25

40-60

<13

13-15

15-23

23-29

>29

>60

<15

15-17

17-26

26-31

>31

                         

 

                             % wody, % mięśni,  zapotrzebowanie energetyczne, % systemu kostnego

 

wiek

% wody

% mięśni

Zapotrzeb. energetyczne

% masy kostnej

 

 

 

kobiety

<12

54-65

24-34

1500-2000

15-19

12-16

54-64

28-38

2000-2400

15-19

16-39

50-60

32-38

2000

15-19

40-60

45-55

30-36

1800

15-19

>60

40-55

29-35

1600

14-18

 

 

 

mężczyźni

<12

56-67

25-36

1600-2200

15-19

12-16

58-69

32-44

2200-2700

15-19

16-39

55-65

38-44

2300

16-20

40-60

50-60

36-42

2100

16-20

>60

45-60

34-40

1800

15-19

 

Całą ofertę wag można zobaczyć tutaj

 

Najważniejsze elementy składu masy ciała prezentują się następująco:

Poziom tłuszczu w organizmie: tabela przedstawia procentowy udział tłuszczu w masie ciała i zawiera procent całkowitego tłuszczu w organizmie, czyli sumę tłuszczu podstawowego — niezbędnego do funkcjonowania organizmu i tłuszczu rezerwowego. Procent tłuszczu podstawowego nie jest jednakowy dla obu płci; około 4% dla mężczyzn i 12 % dla kobiet. Tłuszcz rezerwowy stanowi natomiast ok. 12% dla mężczyzn i ok. 15% dla kobiet. Normalny procent tkanki tłuszczowej w masie ciała stanowi więc odpowiednio ok. 16% dla mężczyzn i 27% dla kobiet. Musimy pamiętać, że proporcje te zmieniają się z wiekiem człowieka.

Masa mięśniowa: istnieją trzy rodzaje mięśni: gładkie, szkieletowe (poprzecznie prążkowane) i mięsień sercowy (poprzecznie prążkowany serca). Serce jest jedynym mięśniem, którego praca nie podlega naszej woli. Mięsień gładki znajduje się w ścianach naczyń krwionośnych, ścianach czy śluzówkach narządów jamistych i przewodów (np. przewodu pokarmowego), dróg oddechowych, pęcherza moczowego, dróg rodnych. Mięsień szkieletowy jest zależny od naszej woli, tworzy muskulaturę ciała i twarzy. Niektóre wagi z funkcją analizy składu masy ciała wskazują procentowy udział mięśni szkieletowych i gładkich w organizmie. Średnio 40% wagi ciała składa się z mięśni szkieletowych. Współczynnik ten może wzrosnąć u sportowców intensywnie trenujących w długim okresie czasu. Aktywność fizyczna sprzyja również poprawie równowagi płynów w organizmie. Procent masy mięśniowej zmniejsza się z wiekiem (po 40 roku życia). Mężczyźni mają zazwyczaj bardziej zaznaczoną muskulaturę niż kobiety

.
Uwaga!

W przypadku diety odchudzającej ważne jest, aby zwracać uwagę na redukcję tkanki tłuszczowej, a nie mięśniowej.

 

Procentowy skład wody: woda w beztłuszczowej masie ciała wynosi ok. 73%. Beztłuszczowa masa ciała jest wyliczona poprzez odjęcie masy tłuszczowej od ciężaru całkowitego (np.: mężczyzna, 25 l., masa tłuszczowa 17% = masa beztłuszczowa 83%). Około 60% masy ciała jest złożone z wody. Procent wody w organizmie kobiety wynosi ok. 55 - 58%, a mężczyzny 60 - 62%. Zawartość wody u dziecka jest najwyższa (ok. 70% - 77%), najmniejsza u osób w starszym wieku (ok. 45 - 55%). Osoby otyłe mają mniejszy udział procentowy wody w organizmie niż osoby szczupłe. Woda spełnia wiele funkcji biologicznych: usprawnia proces trawienia, jest nośnikiem substancji odżywczych, usuwa toksyny, transportuje tlen, enzymy, hormony i glukozę do komórek, jest źródłem soli mineralnych, reguluje temperaturę ciała. Każdego dnia organizm eliminuje pewną ilość wody, która musi być regularnie uzupełniana. Utrata ok. 10% wody z masy ciała może spowodować pogorszenie samopoczucia.

Zapotrzebowanie energetyczne organizmu: do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne jest regularne dostarczanie paliwa w postaci zróżnicowanego pożywienia. Jego uzupełnianie zgodne z zapotrzebowaniem energetycznym jest kluczowym z całościowego punktu widzenia funkcjonowania naszego ciała. Osoby o małej aktywności fizycznej, które regularnie przekraczają zalecaną porcję kalorii, niemal skazane są na nadwagę. Osoby z niedowagą powinny skonsultować się z lekarzem oraz stosować zrównoważoną dietę. Zwiększona masa mięśniowa i duża aktywność fizyczna, także w postaci intensywnej pracy fizycznej, wymagają zwiększonego zapotrzebowania energetycznego.

System kostny: szkielet utrzymuje nasze ciało, nadaje mu formę, chroni organy wewnętrzne, kotwiczy mięśnie i umożliwia ruch. Jest zbudowany głównie z kości (206) i chrząstek. Niektóre wagi mogą wskazywać również ciężar szkieletu. Jest on zależny od wieku, wzrostu i stylu życia każdego człowieka. Jego prawidłowe parametry dla danego przedziału wiekowego zostały również zamieszczone w powyższej tabeli. 

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wszystkimi wagami!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl